Hofdames in het groen

​Het Hofje Van Loo is natuurlijk een plaatje. En dan niet alleen de witte huisjes, maar vooral de combinatie van een groene tuin met pomp en paadjes te samen met de kleine woningen rondom zorgen vanaf de straat door de spijlen van het hek voor dat idyllische beeld.

Eind 2019 waren er terechte zorgen over juist de situatie van die tuin. Sommige aanplant had duidelijk zijn mooiste tijd gehad, bedden waren ingezakt, de grond te arm. Er werd gezocht naar een nieuwe aanpak met een nieuwe tuinman, die de gazons en de beplanting tot nieuw leven kon wekken. Maar tegelijkertijd broedde het bij de hofdames. Ook zij waren al enige tijd in de weer om de samenhang en samenwerking  tussen de dames op te krikken. Dat resulteerde in het initiatief van de hoftuindames, dat samenviel met de eerste offerte van de nieuwe tuinman.

Kortweg kwam het voorstel hier op neer, dat de hofdames het kleine dagelijkse onderhoud van de tuin op zich zouden nemen, zoals grasmaaien, kanten knippen, soms een plantje of bloempje plaatsen en dat de tuinman meer de grote beurten ging verzorgen van struiken bijhouden, snoeiwerk en grondverbetering. Heel concreet betekende deze samenwerking een aanzienlijke bezuiniging op de contractkosten met de hovenier, maar zeker zo belangrijk een verbetering van de cohesie op het hof. De regenten zorgden voor een maaimachine, voor een kantenschaar en voor een budget voor kleine verbeteringen en de hofdames gingen aan de slag.

Afgesproken werd om het resultaat na één seizoen te evalueren, maar rijdende door de Barrevoetestraat en een blik door het hekwerk werpend kan je nu vaststellen dat het er keurig en vrolijk uitziet. En zelfs is er in onze tropische dagen plotseling een zwembadje op het gazon verschenen waarvan door menige hofdame gebruik wordt gemaakt voor een koele duik.