Sint Jacobs Godshuis in Verscholen Haarlem

In de rubriek ‘Verscholen Haarlem’ verscheen een vierluik over ‘ons’ Rosenstock-Huessy Huis. Lysbeth Jan Bette Heinricxzoon, een Haarlemse weduwe, besloot in 1437 haar huis aan de huidige Antoniestraat te bestemmen tot gasthuis voor arme lieden. Zij koos als naam Het Sint Jacobs Gasthuis – wat later werd veranderd in Sint Jacobs Godshuis.

Al vrij snel werden een aantal omliggende panden bij het Sint Jacobs Gast-/Godshuis gevoegd en ontstond een gebouwencomplex. De ingang kwam te liggen aan de Hagestraat 10 en dat is ook nu nog de ‘hoofdingang’. De gebouwen hebben eeuwenlang onderdak geboden aan ‘zorgbehoeftigen’, waarbij de activiteiten steeds werden aangepast aan de veranderende maatschappelijke hulpvraag. Daarnaast functioneert het gebouw al sinds de ‘oprichting’ in 1437 als startpunt en pleisterplaats voor pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostela.

Woon-, leef- en werkgemeenschap
In 1966 is Sint Jacobs Godshuis vertrokken en uiteindelijk in 2003 verhuisd naar de huidige locatie bij Sint Jacob in de Hout. Het ‘oude’ pand werd enkele jaren later gekocht door een viertal echtparen, die er de Vereniging Rosenstock-Huessy startten. Een woon-, leef- en werkgemeenschap waar ook ruimte is voor mensen die het om uiteenlopende redenen tijdelijk niet redden in de maatschappij. Ook anno 2023 zit er nog een woongroep in de panden en is er plaats voor (begeleid) wonen, in het bijzonder voor mensen met een autistische stoornis.

Hoewel Sint Jacobs Godshuis al bijna 60 jaar weg is uit het pand, maakt dat nog altijd onderdeel uit van onze geschiedenis. Dat wordt extra benadrukt door de Jacobsschelp én de gevelsteen met ‘Sint Jacobs Godshuis’ aan de voorzijde van het pand. Erg leuk en bijzonder dus om te zien dat de Haarlemse illustrator Eric J. Coolen een vierluik tekende, dat voorzien van historische informatie in Haarlems Dagblad werd afgedrukt.

Van links naar rechts: de ingang aan de Hagestraat, achterzijde/binnenterrein vanaf de Antoniestraat, een pelgrim onderweg naar Santiago de Compostela en de Duitse filosoof Rosenstock Huessy.

Illustraties: (c) Eric J. Coolen.